Pasztet to potrawa przyrządzona ze zmielonego mięsa, podrobów, boczku,
słoniny, warzyw, grzybów, ryb, sera, a nawet owoców. Podaje się ją na ciepło lub
zimno, jako apetyczną przystawkę lub pożywne danie obiadowe. Wspaniale smakuje z
sosami i żurawiną, kaparami, marynowanymi grzybami, piklami, gruszkami,
brzoskwiniami i śliwkami w occie. Podstawowymi składnikami pasztetów
mięsnych są oczywiście różne gatunki mięs: cielęcina, wołowina, wieprzowina,
drób, dziczyzna, a nawet strusina. Pasztety wegetariańskie można przyrządzać z
warzyw, grzybów lub różnych gatunków sera. Do pasztetów na zimno serwuje się
zimne sosy, sałatki, pikle, owoce i grzyby w occie oraz świeże pieczywo.
Pasztety to zbiór najlepszych przepisów na wyśmienite pasztety mięsne i
wegetariańskie, które staną się doskonałym uzupełnieniem codziennego menu, jak i
wykwintnego przyjęcia.
- Lokalizacja: B 2108
- Autor Iwona Czarkowska
- Oprawa: miękka
- Strony: 48
- Data dodania 2011-08-24
- ISBN 978-83-62521-84-5
- Format 135 x 210 mm
- Wydawca: DRAGON