Piwo to trzeci po wodzie i herbacie najczęściej spożywany napój na
świecie. Pierwszym etapem jego warzenia jest uzyskanie słodu, następnym
chmielenie brzeczki, a ostatnim fermentacja alkoholowa, która nadaje złocistemu
napojowi smak i aromat odczuwany podczas spożywania. Pierwsze udokumentowane
informacje o warzeniu piwa pochodzą z pustyni sumeryjskiej, gdzie znaleziono,
pochodzący sprzed pięciu tysiącleci, kalendarz mezopotamski, który precyzyjnie
opisuje sposób produkcji złocistego napoju. W Polsce piwo od najdawniejszych
czasów konkurowało wśród braci szlacheckiej z miodem. Jednak z czasem drogi miód
pozostał w magnackich piwniczkach, a piwo stało się napojem spożywanym
powszechnie. Dzięki zawartym w książce informacjom Czytelnik dowie się, jak przy
użyciu dostępnych na rynku produktów i narzędzi samemu przyrządzić ten niezwykle
popularny alkohol.